ЛАПАЧО
Лапачо е една от най-известните лечебни билки на Южна Америка. Известно е още като "мравчено дърво", "дървото на инките " и "Pau d'Arco". Лапачо е червено или лилаво дърво, чиято вътрешна страна на кората (ликото), се използва като ефективно средство за лечението на болести - засилва имунната система и лекува имуносвързани проблеми като грип, хрема, циреи, инфекции; има анти-раково и анти-маларийно действие; премахва болката и увеличава производството на червени кръвни телца от тялото. В чаят Лапачо присъстват още различни флавоноиди, кумарин, фенолокарбонова киселина, както и голямо количество йод, желязо, манган, цинк, селен, калций и магнезий.
Единственият страничен ефект, който е известен, е поява на гадене в първите дни на приема. Това се дължи на пречистващия ефект и отминава с изчистването на токсините в организма.
Приготвяне: Кипва се 1 л вода, след което се добавя една препълнена супена лъжица суха кора, ври 5 мин., престоява 20 мин., прецежда се и се пие изстинал. Препоръчително е дозата за лечение да е 1-1,5 л на ден в продължение на 6 седмици, след което се почива 4 седмици и се повтаря. Ако е възможно да не се подслажда и да не се консумират алкохол и цигари по време на приема.
За елиминиране на болка : 1.1 л се приема в продължение на 3 последователни дни, след което да се продължи по 2-3 чаши дневно.
Външно: като тинктура или компрес при кожни екземи, акне и леки изгаряния.