МАТЕ
В Южна Америка Мате се нарича още "Зеленото злато на индианците" или "напитка на боговете". Това е чай от листата на храст тип Холи /бодлива зеленика-Ilex paraguariensis/. Кофеинът в този чай е силен и при кратки запарки ефектът му трае по-дълго от този на кафето. С по-дълга запарка, този ефект отслабва. Пиенето на Мате може да се превърне в незабравимо преживяване.
Много
са ползите от чай Мате- помага при борба със затлъстяване и забавен метаболизъм.
Повишава разхода на енергия и подобрява физическото и умствено състояние. Дава
енергия при спорт и засилена умствена дейност. Спомага за детоксикацията на
организма и стимулира работата на бъбреците и черния дроб. Понижава апетита и
високите нива на холестерол.
Има два начина да приготвим Мате - с калабас и като обикновена запарка. Калабаса представлява кратунка и за да се пие чая с него е необходима предварителна, еднократна обработка. Това става по два начина - в зависимост от това подсладен или не подсладен чай ще пием.
За сладко Мате: Първо вътрешната страна на съда трябва да се навлажни. Поръсва се със захар и се оставя да изсъхне. За да загори захарта е нужно в съда да се вкарат две горещи парчета въглища, отвора се запушва и се разклаща 1-2 минути. Това се повтаря няколко пъти, след което калабаса трябва да се изплакне с гореща вода. Стрити листа Мате се поставят в съда и се заливат с гореща вода. Престоява 12 часа и течността се излива. Размекнатата вътрешна кора се остъргва внимателно през отвора с помощта на лъжичка.
За неподсладено Мате: За да се избегне горчив вкус на Мате, вътрешната част на калабаса трябва да се обели. За тази цел съдът се изплаква с гореща вода и се добавят чаени листенца. След това се долива малко гореща вода. След две до три повторения на процедурата, размекнатата кора се остъргва и съдът е готов за употреба.
Приготвяне на Мате с калабас: От 1/2 до 1/3 от калабаса се пълни с Мате и се добавя малко топла вода, колкото да се абсорбира от листенцата. Когато това стане, постепенно се долива по-гореща вода (до 70-80° С), запарва се за 3-5 минути, след което напитката е готова за пиене. Не се разбърква. Пие се с бомбила (метална или бамбукова сламка с цедка). Може да се долива вода още 2-3 пъти, според това, колко често се използват едни и същи листа. Въпрос на вкус. Подсладеното Мате се приготвя по същия начин, добавяйки захар на вкус, преди наливането на водата.
Лесно запарване на Мате: Една чаена лъжичка Мате се залива с 250 мл. гореща вода. Запарва се няколко минути и се пие докато листенцата се утаят на дъното (може и без бомбила).
Въпрос на вкус е дали да се добави мляко, лимон, да се пие топло или студено по всяко време на деня.