БЛОГ
Тук ще намерите интересна информация за нашите продукти:
Цейлонски чай (Sri lanka)
Цейлонските чайове предлагат на ценителя на чая широк спектър от вкусове: Приятно суров, висококачествен чай от южната част, вкусен, златист чай от западната област, както и силно ароматен и златистожълт -оцветен чай от планините (някои достигат надморска височина от 2000 м) около Нувара Елия. По-силни и тъмни качества обикновено са от по-ниските райони за отглеждане на чай. Цейлонските чайове са традиционно много известни, особено в Източна Европа и Близкия изток. Влиянието на английската колонизация до голяма степен променя културното икономическо развитие на Цейлон (преименувано на Шри Ланка през 1972 г.). Поради различното географско местоположение: не само се разграничават регионите, но също така и местата, в които се отглеждат чайовете:
Ниско отглеждани: 0-550 м
Средно израснали: 550-1,050 м
Високо отглеждани: 1050-22250 м
При нас можете да намерите разнообразие от сортове черни и зелени чай от Цейлон. (PEKOE, EMONA BRAND, OP 1, GUNPОWDER.)
ИНДИЯ
Индия е седмата по големина държава в света по площ и граничи с Пакистан, Китай, Непал, Бутан, Мианмар (бивша Бирма) и Бангладеш. Според древните сведения отглеждането на чай в Индия започва в началото на 18 век. По това време английските учени са успели да култивират растение от китайски семена от чай. Едновременно с това „tea assamica“ е открита на непозната до този момент територия. И двата успеха поставят основите за мащабно отглеждане на чаеното растение в Индия. Мекият тропически климат, който преобладава в района на Асам, се оказва идеален за отглеждането на силни, пикантни чайове. По-хладните планини на Дарджилинг, от друга страна, били идеални за култивиране на по-фини, по-цветни качества. Черните чайове от планинските плата на Сиким наподобяват тези от Дарджилинг, но имат още по-мека чаша. В чайните градини на южната индийска чайна Nilgiri, фини, оживени чайове растат в различни планини. Те напомнят на висококачествени цейлонски чайове.
ДАРЖЕЛИНГ
Дарджилинг без съмнение е един от най-известните региони за
отглеждане на чай. В южните склонове на Хималаите на височина до 2500 м над 80
насаждения произвеждат най-изящните сортове в света. В началото на пролетта,(
март- май ), след първите дъждове и края
на вегетационната почивка, се откъсват първите, нежни листа и листни пъпки.
Живите и свежи аромати, както и възхитително цветните аромати характеризират
добрата първа вълна. Първокласните качества понякога съдържат намек за индийско
орехче.
Втората фаза -листата и запарката вече стават по-тъмни и
видът на вкусовете варира от пълноценни до леко майско - юнски ароматни. Юни -
юли - лятната реколта, чаените храсти
развиват повече сила и аромат от по-продължителното излагане на по-слаба
слънчева светлина. Най-добрите качества притежават отличителна индийска нотка.
След първите „дози“
дъжд, в края на лятото и до затишие на беритбата през ноември, се получават малко по-меки чайове.
Нашето предложение от Даржелинг е черен чай Leaf Blend - вече е познато в страната като
висококачествени градински чайове. Средно голям, почти черен лист и светъл
месингов цвят на запарката характеризират тази смес. Вкусът оставя свежо, леко
пикантно впечатление с малко тръпчивост, което също се отразява в аромата.
АССАМ
Ассам е провинция в североизточна Индия и има тропически
климат. Заобиколена от Бангладеш, Бирма, Бутан, Тибет и Китай, единствената
връзка с държавата-майка Индия е ивица земя в северозападната част на тази
провинция. Тук се отглежда около половината от чая, произведен в Индия:
най-големият регион за отглеждане на чай в света. Тези силни и пикантни чайове
се представят добре с твърда (варовита) вода и формират основата за няколко
класически смеси от черен чай. Чаените растения се отглеждат в големи чаени
градини с обработваема площ до 1000 хектара. В Асам има около 2000 насаждения.
Основните добиви (в средата на април - края на май) , не са икономически рентабилни за европейския пазар. Тези чайове
са предимно ароматно свежи. Поради тази
причина те са по-скоро тръпчиви.
Чайове Асам от втория
перод са от най-голямо значение по отношение
на качеството и бизнес износ. Те често
са много "оцветени", инфузията е предимно много тъмна и те имат
типичен силен пълен, пикантен и малцов характер.
Нашето предложение за Вас е чай от северната част на Индия -
плато Асам, с изразителен вкус, дълги, черни листа, медно наситен на цвят и
леко пикантен, малцов вкус. Чаят е идеален за начинаещи.
НЕПАЛ
Непалските чайове , които в миналото бяха класифицирани като
"добри средни" качества, претърпяха впечатляващо развитие през
последните години. Не само сортовете черен чай, но и полуферментиралите, зелени
и дори бели творения, които се предлагат на пазара, не трябва да се крият зад
своя "голям" брат в Северна Индия по отношение на обработката,
оптиката, вкуса и аромата - някои дори го надминават. Изключителни чайове се
произвеждат от отделни насаждения с много ентусиазъм и все повече ноу-хау в
предимно планински райони за отглеждане на височини до 2100 м, често вече от
контролирано биологично отглеждане. В средата на 19 век в района на Лам се
отглеждат първите чаени растения. В света на чая терминът Лам и до днес се
свързва с качествения чай от Непал. По същия начин по-младите площи за
обработка, напр. Dhankuta или Therastum, също се радват на отлична репутация
днес.
Избрали сме за Вас органично отглеждан, висококачествен непалски чай, с мека, тревна нотка изпъкващ с елегантност и качество.
Китай обикновено се счита за дом на чая. Провинция Юнан е
класифицирана като родното място на чая в бившата империя. Най-голямата държава
в света за производство на чай е едновременно с това една от
най-очарователните. Многото планински провинции на централен и южен Китай са
произходът на безброй зелени и черни чайове, напр. Chun Mee, Gunpowder,
Jasmine, Keemun, Lapsang Souchong, Lichee, Rose Congou и Yunnan. Провинциите
Zhejiang в югоизточната част на страната, известни със своя барут "Небесен
храм", и Fujian, разположен на югозапад от Zhejiang, е известен като основоположник на китайски жасминов чай. Освен тези добре
познати чайове от региони като Zhejian, Anhui, Yunnan, Fujian и Jianxi, много
малки плантации и семейни ферми предлагат своите изискани специалитети на
западния пазар след откриването на Китай . Специфична характеристика на
китайските чайове е, че те не се продават под градински имена като напр. в
Дарджилинг или в Асам, но често им се дават креативни, цветни имена, които
описват специалния външен вид или оригиналната плантация: Чун Ми е обозначен
като „красива вежда“, Лунг Чинг означава „драконов кладенец“.
При нас можете да намерите богата гама от китайски чайове.
Предлагаме както вече добре известни Гънпаудър, Чун Ме, Небесен Храм, Жасмин,
така и богата гама от овкусени с плодове и/или цветя сортове.
ЯПОНИЯ
Япония е една от малкото страни производителки на чай, която е принудена да внася чай поради постоянния растеж на вътрешното търсене. На остров Maln Hunshu, както и на по-малките острови Shikoku и Kyushue, почти всички плантации традиционно отглеждат зелен чай: тези чайове варират в широки граници, но всички те представят свеж, ясен характер. Основният период на прибиране е между април и септември. Следователно много малко избрани експортни качества са много популярни. В Япония чаят не се ферментира. Веднага след пристигането в фабриката за чай, листата се задушават, за да се спре окисляването от естествените ензими в листата и да се фиксира зеленият цвят. Според качеството листата след това се валцуват ръчно или машинно.
Ние сме спрели на три вида чай от Япония- YAMATO, FUJI и KOKEICHA.
ФОРМОЗА (Тайван)
Този остров е дом на световноизвестните чайове Улун и на
някои интересни зелени чайове. Различни качества се изнасят предимно в Китай,
Япония и САЩ; някои, разбира се, стигат до Европа. Терминът Формоза идва от
португалски и означава „прекрасен“ остров. От 1885 г. името Тайван става по-известно и е официалното име на този
остров днес. Както в случая с Шри Ланка / Цейлон, името Формоза запази
значението си в света на чайовете. Въпреки че първите чаени растения са
отгледани във Формоза едва през 1650 г., оттогава се е развила впечатляваща
чаена култура и е допълнително популяризирана от многобройните експерти по чай,
емигрирали по време на Културната революция. Първокласните улуни се произвеждат
в северните и североизточните планински райони на Тайван. Провинция Nantou е
известна като основният регион на отглеждане на класическите чайове Oolong.
ТАЙЛАНД
Разположен между Индийския океан на запад и Тихия океан на
изток, Тайланд граничи с Мианмар, Лаос и Камбоджа на север, както и с Малайзия
на юг. Отглеждането на чай се извършва в северната част на страната, на
надморска височина над 1000 m. От 80-те години на миналия век отглеждането на
чай е било тласкано и финансово ускорено от популярния крал Бумибо с цел да
отклони фермерите и техните семейства от отглеждането на опиум и да им помогне
да изградят сигурен бъдещ доход. Като помощна мярка избрани чаени растения от
първа степен са внесени от Тайван през 90-те години и са интегрирани в чаените
градини дори в най-отдалечените планински села. Тайланд е все още млада страна
за чай, но със сигурност скоро ще направи трайно впечатление на картата на
световния чай.
Предложението ни от Тайланд е висококачествен зелен Оолонг чай, които е
смесен с малки дози женшен на прах.
Няма продукти в тази категория.