ПУ ЕР

За технологията на производство на Пу Ер информацията е различна: с прекъсната ферментация, двойно ферментирал, заразяван със специална бактерия, дори, че е тайна. Все пак, официално, има два начина на производство на Пу Ер: изкуствено състаряване и естествено стареене.

Естественото стареене е практика от преди 2000 г. Интересен факт е, че след първоначалната обработка, бали с Пу Ер се зариват в земята и се оставят там за дълъг период (минимум 7-8 г.). За това време, бавната ферментация променя качествено състава на веществата в чая и той придобива характерен аромат, наподобяващ пръст, дори риба. Този Пу Ер е като виното - колкото повече отлежава, толкова по-добър става. Има данни за 100-годишен чай.

Изкуственото стареене се извършва, като в продължение на 30-40 дни, листата се заливат ежедневно с вода и се покриват с плат. Това ускорява ферментацията. След този етап на преработка, суровината се суши и пресова на малки "тухлички" или "блокчета", след което се оставя да престои още една година. Тогава е готов за консумация.

Научно доказани са лечебните свойства на Пу Ер: увеличава притока на кръв и енергизира тялото, намалява триглицеридите в кръвта, високото кръвно налягане, понижава холестерола, премахва токсините и пречиства черния дроб, подобрява зрението и е "убиец" на мазнини.

Въпреки ползата за здравето, Пу Ер не бива да се използва за лечение и самолечение.
Приготвянето на Пу Ер е както черен чай - 2 гр. суровина за 250-300 мл.вода (90
° С), запарка: 7-10 мин. Пресованите тухлички са с по-голям грамаж, затова могат да се запарват няколко пъти.


Сравни продукт (0)


ПУ ЕР ЧАЙ

ПУ ЕР ЧАЙ

Чайове Pu-Erh или Pu-er са такива, чиито листа са хидратирани отново след ферментация, за да се съ..

5.40 лв.

ПУ ЕР ШАМ ФЪСТЪК

ПУ ЕР ШАМ ФЪСТЪК

Тази силно пикантна и земна чаена смес е намерила перфектен партньор в чудесен шам фъстък. Визията ..

7.00 лв.

ПУ ЕР ЛАЙМ

ПУ ЕР ЛАЙМ

Силният и ободряващ черен чай е добре овкусен със свеж и жив лимонов аромат.Състав: черен чай (82%),..

6.30 лв.

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)